Herkenbaar? Wekenlang zit je te zweten en te zwoegen op een tekst, blogpost of nieuwsbrief. En dan … Yes, eindelijk klaar! Vol spanning wacht je de reacties af. Maar die komen er niet of nauwelijks. Hoe komt dat toch? Je hebt toch best iets interessants te vertellen?

Het ligt hoogstwaarschijnlijk aan je schrijfstijl. Een tekst vol vage, wollige of moeilijk woorden – daar zou je als lezer voor minder op afhaken. Gelukkig kan je hier iets aan doen! Met deze tips schrijf je teksten die wél gelezen worden en die respons genereren.


Vermijd ‘lege’ woorden

‘Eigenlijk’, ‘namelijk’, ‘in feite’ … zijn woorden die je perfect kunt schrappen. Ze dragen niet bij aan de inhoud en maken je tekst alleen zwaarder. In dezelfde categorie: de voorvoegsels ‘bepaalde’, ‘verschillende’, of ‘een soort van’ laat je gewoon weg. ‘In de eenvoud schuilt een soort van schoonheid’ wordt dan gewoon ‘In de eenvoud schuilt schoonheid’.

Schrijf actief

Actieve zinnen zijn aangenamer om te lezen dan passieve zinnen. Ze zijn meer to the point en de lezer moet er minder bij nadenken. Hij/zij ziet meteen een beeld voor zich. Actieve zinnen zijn levendiger en fleuren je tekst echt op.

Maak het niet te moeilijk

Jij bent een expert in je vakgebied, maar je lezer is dat hoogstwaarschijnlijk niet. Houd het dus vooral simpel en probeer niet alles tot in het detail te vertellen. Daar heeft niemand wat aan. Kort en krachtig is de boodschap. Gebruik eenvoudige taal en vermijd specifieke afkortingen of vakjargon.

Let op voor lange zinnen

Zelfs ik moet me er soms voor behoeden: te lange zinnen. Die mogen af en toe wel, maar het is toch belangrijk om voldoende af te wisselen met kortere zinnen. Die houden de vaart in je tekst en zijn minder belastend voor de lezer.

Weg met vale woorden

Je hebt veel woorden die vaak worden gebruikt, maar die weinig tot niets oproepen bij de lezer. Denk maar aan ‘leuk’, ‘mooi’ of ‘goed’. Word jij warm van een ‘goed geschreven tekst’? Ik niet. Van een ‘vlotte, kwalitatieve of levendige tekst’ dan weer wel. Merk je het verschil?

Toch nog twijfel? TNT to the rescue!

Ik hoop dat je je teksten met deze tips al een flinke boost kunt geven. Twijfel je nog of je tekst wel helemaal perfect is? Of hij kort en krachtig genoeg is? Stuur hem gewoon naar mij toe! Ik haal je fouten eruit en maak hem nog dat tikkeltje beter. Of ik schrijf hem gewoon helemaal van nul.

Stuur mij gewoon een mailtje!